Sambucus nigra, znany również jako dziki bez, to krzew lub niewielkie drzewo z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae), osiągające wysokość do 10 metrów. Występuje powszechnie w Europie, w tym w Polsce, gdzie rośnie na skrajach lasów, przydrożach i nieużytkach. Roślina ma szeroką, kulistą koronę, jasnobrunatną, spękaną korę oraz pierzaste liście złożone z 5–7 eliptycznych listków o piłkowanych brzegach. Kwitnie od maja do czerwca, tworząc kremowo-białe, pachnące kwiaty zebrane w baldachy o średnicy do 20 cm. Owoce to drobne, czarne pestkowce dojrzewające w sierpniu i wrześniu. Kwiaty i owoce są surowcem zielarskim o licznych właściwościach prozdrowotnych – działają przeciwzapalnie, napotnie, przeciwwirusowo i antyoksydacyjnie. Niedojrzałe owoce są jednak trujące. Roślina jest łatwa w uprawie i toleruje różne warunki glebowe. Ceniona jest zarówno za walory ozdobne, jak i zastosowanie w kuchni oraz medycynie naturalnej.