Krzew ozdobny z rodziny czystkowatych, obejmujący około 50 gatunków, występujący głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Osiąga wysokość od 0,5 do 2 metrów, z kwiatami w kolorach białym, różowym lub czerwonym, o pięciu płatkach i żółtym środku. W Polsce uprawiany jako roślina ozdobna lub doniczkowa ze względu na wrażliwość na mróz. Znany jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Zawiera polifenole, flawonoidy i terpeny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz modulujące układ odpornościowy. Jest stosowany w ziołolecznictwie, kosmetologii i jako suplement diety. Najczęściej wykorzystywane gatunki to (łac. Cistus incanus), kreteński (łac. Cistus creticus), (łac. Cistus ladanifer) i szałwiolistny. Surowcem zielarskim są liście i pędy, bogate w olejki eteryczne, garbniki i związki żywiczne. Popularny w formie herbaty ziołowej, naparów oraz jako składnik kosmetyków.