KONWALIA

(Convallaria majalis) to popularna bylina z rodziny szparagowatych (Asparagaceae), występująca naturalnie w lasach Europy i Azji. Ceniona za delikatne kwiaty i intensywny zapach. Białe, dzwonkowate kwiaty, zebrane w jednostronne grono, kwitnące w miesiącach maj, czerwiec. Zawiązuje trujące, czerwone jagody. Rośnie od 15 do 30 cm wysokości. Szerokolancetowate, jasnozielone liście, zwykle 2-3 na roślinę. Najlepiej rośnie na stanowisku cienistym lub półcienistym, na glebie próchnicznej, lekko kwaśnej, wilgotnej. Wysoce mrozoodporna do -34°C. To symbol czystości i skromności, w Polsce objęta częściową ochroną gatunkową. Tworzy gęste skupiska dzięki rozłogom, szybko pokrywając zacienione obszary. Jej uprawa wymaga ostrożności ze względu na toksyczność wszystkich części rośliny. Mimo to, pozostaje ulubionym elementem ogrodów cienistych i leśnych, oferując delikatne piękno i niezapomniany zapach wczesnym latem. Do pielęgnacji należy regularne podlewanie i ściółkowanie dla utrzymania wilgoci, a także rozmnażanie przez podział kłączy jesienią. Stosowana na zacienionych rabatach i jako roślina okrywowa. Popularna w bukietach ślubnych. Jest składnikiem perfum, pomimo toksyczności posiada właściwości lecznicze.

Product added to wishlist
Product added to compare.

iqitcookielaw - module, put here your own cookie law text