(Agastache) to rodzaj bylin należący do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), obejmujący około 22 gatunki pochodzące głównie z Ameryki Północnej i Azji. Kwitnie od czerwca do października drobnymi, rurkowatymi kwiatuszkami, zebranymi w gęste kłosowate kwiatostany, atrakcyjne dla owadów zapylających. Występuje w kolorze: fioletowym, różowym, białym, pomarańczowym lub niebieskim. Aromatyczne, często o zapachu anyżu lub mięty liście, lancetowate lub jajowate. Pokrój wyprostowany, kępiaste byliny o wysokości 60-150 cm. Do pielęgnacji należy przycinanie wiosną lub późną jesienią, usuwanie przekwitłych kwiatostanów, aby pobudzić ciągłość kwitnienia, dzielenie kęp co 3 – 4 lata. Wymaga słonecznego lub lekko zacienionego stanowiska i przepuszczalnej, żyznej gleby o pH obojętnym do lekko zasadowego. Roślina wytrzymała na suszę, mrozoodporna do -20°C. Doskonale sprawdza się w ogrodach suchych i słonecznych. Jego właściwości lecznicze obejmują działanie przeciwzapalne i uspokajające. W kuchni może być używany do aromatyzowania napojów i potraw. Jako roślina ozdobna sprawdzi się w ogrodach naturalistycznych, preriowych i na rabatach bylinowych.