MACIERZANKA TYMIANEK

(Thymus vulgaris), znana również jako tymianek właściwy lub macierzanka zwyczajna, to wieloletnia roślina z rodziny jasnotowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się drewniejącymi łodygami, drobnymi, aromatycznymi liśćmi oraz fioletowo-różowymi kwiatami zebranymi w główkowate kwiatostany (maj–lipiec). Osiąga 20–40 cm wysokości, tworząc zwarte kępy. Właściwości lecznicze tymianku obejmują działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe, dzięki zawartości olejku eterycznego (tymol, karwakrol), flawonoidów i garbników. Stosuje się go w infekcjach dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia oraz jako środek wspomagający gojenie ran. W kuchni jest popularną przyprawą do mięs, zup i sałatek, cenioną za intensywny aromat. Uprawa wymaga stanowisk słonecznych i przepuszczalnej, lekko zasadowej gleby. Roślina jest mrozoodporna, choć w chłodniejszych regionach zaleca się okrywanie na zimę. Doskonale sprawdza się w ogrodach skalnych, jako roślina okrywowa lub w pojemnikach. Odmiany ozdobne, np. ‘Silver Posie’, wyróżniają się srebrzystymi liśćmi i dekoracyjnymi kwiatami. Ciekawostki: Nazwa Thymus pochodzi od greckiego thymon (odważny) – w starożytności kojarzono ją z męstwem. Roślina przyciąga pszczoły, będąc cenną rośliną miododajną.

Product added to wishlist
Product added to compare.

iqitcookielaw - module, put here your own cookie law text