(łac. Sorbus aucuparia), znana również jako jarząb pospolity, to piękne, wieloletnie drzewo z rodziny różowatych, występujące naturalnie w Europie i Azji. Osiąga wysokość do 15 metrów i może żyć nawet 100 lat. Charakteryzuje się srebrzystoszarą korą oraz pierzastymi liśćmi, złożonymi z 9-15 listków, które stanowią ozdobę przez cały sezon. W maju i czerwcu kwitnie białymi, pachnącymi kwiatami zebranymi w baldachy. Latem, od lipca do października, pojawiają się jaskrawoczerwone, kuliste owoce, zwane jabłczakami, o średnicy 7-9 mm, które dodają roślinie dekoracyjnego charakteru. Jest odporna na zanieczyszczenia powietrza i mało wymagająca. Owoce jarzębiny, bogate w witaminę C i inne cenne składniki odżywcze, są wykorzystywane w kuchni do przygotowywania przetworów i nalewek. Warto jednak pamiętać, że ze względu na zawartość trującego kwasu parasorbinowego, wymagają one obróbki termicznej przed spożyciem. Roślina znajduje zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce. Do sadzenia w parkach i alejach miejskich.