(Lavandula) rodzaj aromatycznych, wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), obejmujący około 47 gatunków. Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, ale jest uprawiana na całym świecie. Drobne, zebrane w kłosowate kwiatostany kwiaty, najczęściej fioletowe, ale też różowe, białe lub niebieskie pojawiają się od czerwca do sierpnia. Kępiasty półkrzew o wysokości 30 -100 cm o wąskich, srebrzystoszarych, silnie aromatycznych listkach. Uwielbia stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru. Świetnie czuje się w przepuszczalnej, wapnistej glebie o pH 6,5-7,5. Roślina wytrzymała na suszę, umiarkowanie mrozoodporna. Dla zachowania kształtu zaleca się przycinanie po kwitnieniu, należy unikać nadmiaru wilgoci. Lawenda jest ceniona za intensywny zapach, piękne kwitnienie i wszechstronne zastosowanie. Przyciąga pszczoły i motyle, jednocześnie odstraszając szkodniki. Jej fioletowe pola stały się symbolem Prowansji. W ogrodzie tworzy efektowne, aromatyczne rabaty i obwódki, dodając śródziemnomorskiego charakteru. Jako roślina ozdobna świetnie wygląda na rabatach i w ogrodach skalnych, a także posadzona w formie niskiego żywopłotu. Zastosowanie znajduje również w aromaterapii ( olejki eteryczne o działaniu uspokajającym ), kulinarii ( przyprawa do potraw, składnik herbat ) oraz w kosmetyce ( mydła, kremy, perfumy ).