(łac. Hyssopus officinalis) to wieloletnia roślina zielna z rodziny jasnotowatych, ceniona zarówno jako zioło, jak i roślina ozdobna. Dorasta do 30-70 cm wysokości, tworząc zwarte, krzaczaste kępy. Charakteryzuje się wąskimi, lancetowatymi liśćmi o intensywnym, aromatycznym zapachu oraz drobnymi, niebieskimi (rzadziej białymi, różowymi lub fioletowymi) kwiatami, zebranymi w kłosowate kwiatostany. Kwitnie od czerwca do października, przyciągając pszczoły i motyle, co czyni go cenną rośliną miododajną. Preferuje stanowiska słoneczne i gleby przepuszczalne, bogate w wapń. Jest mrozoodporny i łatwy w uprawie, doskonale sprawdzając się w ogrodach ziołowych, skalnych i naturalistycznych. Roślina ta ma szerokie zastosowanie. W kuchni używana jest jako przyprawa do mięs, serów i sałatek. W medycynie naturalnej ceniona jest za właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i rozkurczowe. Olejki eteryczne hyzopu znajdują zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i likiernictwie. Roślina łączy w sobie walory estetyczne z praktycznymi, stanowiąc cenny dodatek do każdego ogrodu.